Çelik Ağ
Yer çekimiyle
şaka olmaz!
ÇELİK AĞ NEDİR?
Çelik ağ veya diğer bilinen şekliyle çelik grid kaya düşmesini ve dökülmeyi önleme amacıyla kullanılan tel örgüdür. Basit tel ağ sistemi olarak geçen çelik ağlar pasif sistemler olarak değerlendirilmektedir. Pasif sistemler ise, yüzeysel olarak ana kaya kütlesinden kopan parçaların yüzey boyunca hareketini kısıtlayarak şevin alt kısmının düşme olayından etkilenmesini minimize etmek ve daha güvenli olmasını sağlamak amacıyla kullanılan sistemlerdir.
ÇELİK AĞLAR NERDE KULLANILIR?
Şev ve yamaç yüzeyinden kopup gelerek yaşama ve yapılara zarar verme ihtimali olan kaya kütlelerinin tutulabilmesi amacıyla yapılan çelik grid sistem yöntemiyle, ilk öncelikli olarak kayaların hareketleri sınırlandırılırken ikincil olarak da düşen kayaların sıçrayarak yamaç topuğundan uzaklaşmasını engellemek ve şev dibinde toplanmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Çelik Ağlar genellikle 1m’ye kadar olan küçük boyutlardaki kaya düşmelerini önlemek amacıyla çelik perde sistemler olarak kullanılmaktadır.
Özetle, çelik ağlar kaya düşmesinin insan hayatını etkilediği alanlarda ıslah çalışması amacıyla, kaya düşmesi önleme ve koruma yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Çelik Ağlar ya da çelik gridler genellikle karayolu, demiryolu, hidro elektrik santralleri, madenler, ören yerleri ve mimari yapılarda kullanılmaktadır.
ÇELİK AĞLARIN ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Çelik Ağlar da genellikle 2,0mm ile 4,6mm tel çapı kullanılmaktadır. Şekil olarak en çok çift burgulu altıgen göz kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra elmas şeklindeki tasarımlar da bulunmaktadır. Gözenek açıkları genelde 50mm’den başlayım 100mm’ye kadar çıkabilmektedir.
Ürünlerin mukavemeti, uzaması ve ağırlıkları farklılıklar içermektedir. Gerilme mukavemetleri en düşük 350N/mm2’den başlayıp 1770N/mm2’lere çıkmaktadır.
Çelik ağların yani çelik gridlerin kullanım ömrünü belirleyen 2 temel konudan bahsedebiliriz. Bunlardan ilki tel kaplama şartlarıdır. İkincisi ise çevresel şartlardır.
Çelik ağlarda en çok tercih edilen kaplama galvaniz kaplamadır fakat istenilen kullanım ömrüne göre galvaniz, alüminyum, korozyon engelleyici ve pvc’lerden oluşan karma ürünler de tercih edilmektedir.
Montajı yapılacak çevrenin koşullarına (rakım, nem, hava kirliliği, iklim) göre çelik ağların kabul edilen çalışma ömrü 10 yıldır. Çelik ağların kaplamasına ve montaj yapılacak çevrenin koşullarına göre kabul edilen çalışma ömrü minimum 120 yıla kadar çıkabilmektedir. Daha detaylı bilgi için çelik tel ağların çalışma ömrü yazımıza göz atın.
ÇELİK AĞLARLA ŞEV KORUMASIN NASIL YAPILIR?
Çelik ağ sistem uygulamalarında her projenin kendine özgü şartları ve gereklilikleri olabilir ama genel olarak değerlendirecek olursak; uygulama sırasında çelik tel ağlar tepe hattında tepe ankrajı ile, topuk ve yüzey bölgesinde de plakalı ankrajlarla tesis edilerek yüzeyde çelik ağların bağlama teli ya da bağlama halkası birleştirilerek uygulaması yapılır.
Çelik ağ veya çelik grid uygulamalarında proje sahasında da öncesinde çeşitli hazırlıklar yapılması gerekir. Şev ya da yamaçta askıda bulunan serbest haldeki kayaların düşürülmesi. Tepe hattı ve yüzeyde bulunan çalıların kök boğazından yaklaşık 15-20cm yüksekten kesilerek budanması gerekir ki kaya koruma ağı olarak kullanılan çelik ağlar alternatiflerine oranla esnek olan yapısıyla kaya yüzeyine kolaylıkla uygulanabilsin.
Çelik ağ uygulamaları esnasında kaya tutucu ağların taşınması için yükseltici platformlar ve teleferik sistemleri yaygın olarak kullanılır.
Çelik ağ uygulamaları yerden metrelerce yüksekte yapıldığı ve içerdiği zorluklardan dolayı çok tehlikeli işler sınıfındadır. Çelik ağlarla şev koruma işinin uzmanı iple erişim uzmanları (endüstriyel dağcılar) tarafından yapılmaktadır. Süpervizör olarak çalışacak iple erişim uzmanının SPRAT L3 veya IRATA L3 sertifikasyonuna sahip olmalıdır. Uygulama yüksekte çalışacak personellerin geri kalanı da SPRAT veya IRATA belgelerine sahip olmalıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi için iple erişimde en çok merak edilenler yazımıza göz atın.
ÇELİK AĞ FİYATLARINDA DİKKAT EDİLECEKLER?
Çelik tel ağlar; geniş yüzeylerin kaplanmasında güvenilir, çevre dostu ve uygun maliyetli çözümlerdir. Çelik Ağ fiyatı alırken dikkat edileceklerin başında çelik ağın teknik özellikleri ve gereklilikleridir. Örneğin; çelik tel ağın tel kalınlığının 2,7mm olması ya da 3mm olması veya 60x80mm gözenek açıklığında olması ya da 80x100mm gözenek açıklığında olması birim fiyatları değiştirmektedir.
Çelik Ağ uygulamalarında kullanılacak ankraj adeti, boy ve çapı da maliyetleri değiştirmektedir. Yine en önemlisi çelik ağ uygulamasında yapılacak katlama ve bindirme işlemleri kaplanan yüzey miktarı doğrultusunda ölçüm yapılacaksa zayiat olarak değerlendirip sizi finansal kayıplara uğratabilir.
Malzeme özellikleri dışında çelik ağların uygulanacağı şev ya da yamaçların yüksekliği, arazi yapısı, trafiğe açık olması, araziye ulaşım ve yağış gibi çalışmaya engel iklimsel nedenler proje uygulamaları arasında ciddi maliyet farklılıklarına neden olabilir.
Bu çözümler, özellikle Demiryolu, Karayolu, Hidro Elektrik Santralleri (HES ve Regülatör), Mimari Yapılar, Madenler ve Ören Yerleri gibi en çok kullanılan sektörlerde yaygın olarak tercih edilmektedir.
Çelik tel ağlarla ilgili sorularınızı ve bilmek istediklerinizi hemen bizimle paylaşın. Hemen arayın.
Biten Proje
Saat Deneyim
Çalışan
Sorunuz var mı?
Destek ekibimiz size yardımcı olabilmek için mesai saatleri içerisinde tüm sorularınıza geri dönüş yapmaktadır.