İple Erişim

İPLE ERİŞİM

Yüksekte Güvenli Çalışma İple Erişim - Endüstriyel Dağcılık

İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK NEDİR?

İple erişim diğer adıyla endüstriyel dağcılık geçtiğimiz yüzyılın başında denizcilerin, dağcıların ve sirk akrobatlarının barajlarda kaya düşürmesi, patlayıcı yerleştirmesi ile başladı ve günümüzde uluslararası standartları olan ve yüksek kalite düzeyinde kişisel koruyucu donanım sistemleri ile bir endüstri kolu haline geldi.

Global ölçekte düşündüğümüzde iple erişim (rope access) olarak hatta halatla erişim diyebileceğimiz bu çalışma yöntemi ülkemizde ilk defa dağcılar tarafından iş dünyası ile bağlantılı olarak kullanıldığı için ilk başlarda endüstriyel dağcılık adıyla yaygınlaştı zamanla uluslarası sistemlere entegre oldukça da iple erişim adının kullanılması yaygınlaştı.

İple erişim ya da endüstriyel dağcılık diyeceğimiz bu kavram aslında tam olarak; yüksekte çalışmanın bir güvenli yolu olup. Ulaşılması zor konumlara güvenli ve etkin metotlar kullanarak erişme yöntemidir. Bir başka deyişle özel üretim donanımlar ve iplerin kullanıldığı yüksekte çalışma yöntemidir. 

İple erişim, yüksekte, tehlikeli ve erişilmesi zor yerlerde yapılması gereken uygulamaları; yaşam alamlarını erişime kapatmadan kesintisiz çalışma imkanı sağlar. Aynı zamanda yüksekte farklı ihtiyaçlarınıza yönelik hayal ettiğiniz her şeyi hızlıca çözümler ve yüksek performans ile birlikte elde etmenizi garanti eder. Bu sayede kaya ve taş düşmesikentsel yapılar ve endüstriyel yapılarda yapılması gereken işler için profesyonel çözümler sunar.

İple erişim (endüstriyel dağcılık) metodu kullanmanın avantajı çalışanların zor mahallerden hızlı ve güvenli bir şekilde çıkılabilmesi ve diğer operasyonlara en az etkiyle, yapması gereken işe devam etmesindedir. Başka bir ana fayda ise verilen belirli bir görev için toplam adam saat ve risk seviyesi kombinasyonunun diğer erişim yöntemlerine ve onların risk ve maliyetlerine kıyasla daha az olmasındandır.

ALPYILDIZI, sektör dahilinde türlü problem çözümlerinde yardımcı olabilecek tecrübeli, iyi eğitimli ve sertifikalı iple erişim çalışanlarına sahip takımlara sahiptir. Bu takımlar dünyanın neresinde olursa olsun görev üstlenmeye hazırdır.

Endüstriyel Dağcılık İple Erişim Yüksekte Çalışma

İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK AVANTAJLARI

Modern iple erişim uygulamalarının yaygın olarak kullanıldığı endüstriyel alanda benzersiz çözümlerle; inşaat, enerji, sanayi, maden, turizm, mimari, ve hizmet sektöründe en zorlu uygulamalar için bir çok avantaj sağlamaktadır. İple erişimin size sağlayacağı 5 benzersiz avantajı ise şöyledir:

Daha Hızlı

Vinç kurulumu saatlerce sürebiliyor. İskele kurulumu ise günlerce. Ancak iple erişim yöntemiyle bu sorunu dakikalar içinde çözebiliriz. Hem de aynı anda birden fazla noktada uygulama yaparak. 


Daha Güvenli

Vinç ve iskelelerde çalışanların güvenliği tek bir noktaya bağlıdır. Uluslararası sertifikalı uzmanlarımız ise 2 farklı emniyet istasyonu kullanırlar. Bu sayede hem can güvenliği sağlanır hem de iş makinelerinden gelebilecek darbe ve kazalar da engellenmiş olur. 

Daha Sessiz

İş makinelerinin sesini bir düşünün. Nasıl çekilmez olup günü berbat ettiğini hepimiz biliyoruz. Çalışmalarımız alternatif çözümlere göre çok daha sessizdir. Misafirlerinizin ya da çalışanlarınızın dikkatini dağıtacak gürültü kirliliğini ortadan kaldırarak daha konforlu bir deneyim sunuyoruz.

Kesintisiz Çevre

Yaya ve araç trafiği akışı problemleri yaratan, kaldırımları veya park yerlerini işgal eden büyük ekipman ve iş makineleri olmadan problemlerinizi kesintisiz çözüyoruz. Ayrıca yer işgaliyeyle ilgili kamu kuruluşlarından almanız gereken izin ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz.

360° Erişim

İçerisi ya da dışarısı fark etmez. Erişilmesi imkansız görünen her yerdeki sorununuzu endüstriyel dağcılık yöntemiyle hareket kısıtlaması olmadan çözebiliyoruz. Arazi ve zemin kısıtlayıcılığını ortadan kaldırıyoruz. 

Endüstriyel Dağcılık İple Erişim Yüksekte Çalışma

İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK SERTİFİKALARI

İple erişim (endüstriyel dağcılık) hizmetlerinde Türkiye’de yaygın olarak 2 tane uluslarası sertifikasyon kullanılır. Bunlar SPRAT ve IRATA’dır.

SPRAT

Profesyonel iple erişim teknisyenleri derneği adı altında standartların geliştirilmesi ve sertifika yöntemi yoluyla iple erişimin güvenli kullanımını geliştiren bir organizasyondur. 

SPRAT, 90’lı yılların ortalarında Kuzey Amerika’da kurulmuş olup. Şu an tüm Dünya’da iple erişimin güvenli kullanımı yaygınlaştıran binlerce üye teknisyene sahiptir. 

IRATA

IRATA, açık deniz petrol ve gaz endüstrisindeki bakım zorluklarını çözmek için 1980’lerin sonlarında Birleşik Krallık’ta kurulan Endüstriyel İple Erişim Ticaret Birliği’nin kısaltmasıdır.

Endüstri için güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için endüstriyel iple erişim tekniklerini geliştirir. IRATA üyelerini geliştiren, standartlar getiren ve rehberlik sağlayan Dünya’da tüm kıtalarda binlerce üye teknisyene sahip bir organizasyondur.

Endüstriyel Dağcılık İple Erişim Yüksekte Çalışma

İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK FİRMASI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yüksekte çalışmaya yönelik diğer tüm yöntemler gibi, iple erişim uygulaması da (endüstriyel dağcılık da) eksiksiz bir sistem olarak görülmelidir; planlama, yönetim, yetkinlik ve uygun ekipmana eşit önem verilmelidir, çünkü güvenli bir çalışma sağlamak için her biri diğerine bağımlıdır.

İple erişim çalışmalarında uyulması gereken yüzlerce standart bulunmakta birlikte bir iple erişim (endüstriyel dağcılık) hizmeti almadan önce temel olarak sorgulanması gerekenler aşağıda yer almaktadır:

  • İple erişimi firması yasal bir ünvan altında faaliyet gösteriyor mu? Çalışanlara karşı asgari yükümlülüklerini yerine getiriyor mu?
  • İple erişim teknisyenleri SPRAT ve IRATA gibi uluslararası geçerliliğe sahip sertifikasyonlara sahip mi? 
  • Çalışanlar belirli deneyim, eğitim ve sınavlar sonunda kıdemlerini belirten sertifikalar alır. İyi bir ekip projenin ihtiyaçları doğrultusunda dengeli bir yapıda oluşturulmalıdır. Bu seviyeler ise: İple erişim çalışanı Seviye (Level 1, L1), lider teknisyen Seviye 2 (Level 2, L2) ya da iple erişim süpervizörü Seviye 3 (Level 3, L3)’dür.
  • Ekip lideri (süpervizörü) olarak sadece Seviye (Level 3, L3) teknisyenin çalışmasına izin verildiği için ekip içerisinde L3 sertifikaya sahip çalışan var mı?
  • İple erişim teknisyenleri iki kişiden az takımlarda çalışmamalıdır, bir teknisyen mutlaka Seviye 3 (Level 3, L3) iple erişim güvenlik süpervizörü olmalıdır.
  • İple erişim güvenlik süpervizörleri ilk yardım eğitimlidir ve güncel bir sertifika sahibi olmak zorundadırlar.

Bunların dışında güvenli ve sorumla çalışma güvencesi, iş deneyimleri ve referanslar gibi genel olarak iş dünyasının kabul standartları da göz önüne alınmalıdır.

500 +
Biten Proje
150000 +
Saat Deneyim
35 +
Çalışan

Sorunuz var mı?

Destek ekibimiz size yardımcı olabilmek için mesai saatleri içerisinde tüm sorularınıza geri dönüş yapmaktadır.