Çelik Tel Ağlarla Yamaç ve Şev Koruma
Kaya ve taş düşmesine karşı yapılacak koruma ağı sistemleri, pasif sistemler arasında yer almakla birlikte kaya ve taş düşmelerini kontrol ederek kaya ve taşın topuk bölgesinde toplanmasını sağlamaktadır.
Bu sistemler genelde; çelik grid, altıgen ağ, basit çelik ağ, tel ağ ve koruma ağı gibi isimlerle adlandırılmaktadır. Çelik ağlar insanları ve altyapıları kaya düşmelerine karşı korumak için en uygun maliyetli ve hızlı uygulanan çözümlerdir. Ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü ihalelerinden dolayı en çok karayolunda kullanılmaktadır. Sonrasında sırasıyla demiryolları, HES santralleri, konut alanları ve tesis korumalarında kullanılmaktadır.
Çelik tel ağlar doğanın yıpratıcı etkilerine maruz kaldığı için genellikle galvaniz kaplı olarak tercih edilmektedir. Aynı zamanda PVC kaplı olarak da üretilmektedir. Yine bu çelik ağlar çift bükümlü olarak üretilmekle birlikte, elmas şeklindeki tel tasarımıyla öne çıkan DELTAX gibi markalı ürünler de kullanılmaktadır. Ürünlerin mukavemeti, uzaması, tel kalınlığı, ağırlığı ve fiyatları da değişiklik göstermektedir.
Çelik tel ağ uygulamalarında genellikle standart olarak tepe ankrajları, kapaklı yüzey ve topuk ankrajları kullanılmaktadır. Çelik tel ağın mukavemetini arttırmak için yüzeyde ek olarak çelik halat örgüleri de kullanılmaktadır.
Uygulama sırasında çelik halatlarla gerdirme yöntemiyle tepe hattında ve topukta katlamalar yapılmaktadır. Proje doğrultusunda da tel ağların birleşme yerlerinde üst üste bindirmeler yapılmaktadır. m2 başına birim fiyat çalışması yapılırken bunu da kesinlikle göz önüne almak gerekir.
Çelik tel ağlarla şev koruması yapılmadan önce, şevlerdeki askıda bulunan tüm malzemelerin (taş, ağaç kökleri, dallar vb) temizlenmesi gerekir.
Uygulama sırasında bu konuda uzmanlaşmış endüstriyel dağcılar (iple erişim uzmanları) iş makinasına olan ihtiyacınızı azaltacağı gibi uygulamayı daha uygun maliyetlerle yapmanızı sağlar. Erişilmesi zor ve yüksekteki her yerde size sağlayacağımız rekabet avantajlarımıza göz atın.
Son olarak, tüm bu uygulamalar esnasında da ulaşımı sağlayan yolları açık tutmak gerekir. Birçok kişinin hayatı, işi ve şehrin ekonomisi bu yolların açık kalmasına bağlıdır.
Çelik tel ağlar üretim sürecinden başlayarak, uygulama süreci ve sonrasında alternatif çözümlere göre karbon ayak izini azaltır. Uygulama sonrasında da doğanın korunmasında en çevreci çözümlerden biri olmaktadır.
Kaya ve taş düşmesiyle ilgili çözümlerimiz için bağlantıyı hemen tıklayın ve bizi hemen arayın.