Kaya Bariyeri
Yer çekimiyle
şaka olmaz!
KAYA BARİYERİ NEDİR?
Kaya bariyeri, geniş ölçekli ve zorlu arazi koşullarında potansiyel kaya düşmesi tehlikelerinin kinetik enerjisi (hızı) ve hareket izi (yörünge) doğrultusunda uygulanan kayaları tutan yüksek enerji sönümleyici bir sistemdir.
Kentsel alanlar, karayolu, demiryolu, maden alanları ve endüstriyel yapıların emniyeti ve güvenliği için kaya ve taş düşmesine karşı kullanılan kaya bariyeleri (çelik bariyer) geniş ve yüksek şevlerde ya da yüzeysel önlemlerin alınmasının mümkün olmadığı yerlerde etkili ve hızlı uygulanabilir bir çözüm yöntemidir.
Her şeyin kökeninde güvende olma hissi yatıyor. Doğanın tüm yıkıcı güçlerine karşı yaşamları ve yapıları korumaya devam edip onların güven içinde kalmasını sağlayan yüksek enerji sönümleyici kaya bariyerleri zorlu kurulum koşularına sahip arazilerde kurulduğu için kurulum konusunda ALPYILDIZI iple erişim uzmanları sayesinde 1 adım öne geçersiniz.
KAYA BARİYERİ ÖZELLİKLERİ
Kaya bariyerleri 250kj’den 10.000kj’e kadar enerji soğurma kapasitesine sahiptir. Çeşitli yapısal elemanlardan oluşan kaya bariyerleri, 6-12m aralığından kurulan direk (post), fren elemanları (enerji dissapatörü), ankrajlar, 2-6m arasındaki yükseklikteki ağlardan oluşmaktadır. Güvenliği asla şansa bırakmayacak olanlar kaya bariyerlerinde EOTA ve ETAG 027 standartları gözetilmelidir.
Bariyerler genellikle statik bariyerler ve dinamik bariyerler (esnek bariyerler) olarak 2’ye ayrılır. Statik bariyerler kinetik enerjisi 500kj’den az olan kaya kütlelerin durdurulması amacıyla kullanılır. Dinamik bariyerler ise 10.000kj’e kadar kinetik enerjiye sahip kaya kütlelerinin durdurulması amacıyla kullanılır. Dinamik bariyerlerde kullanılan frenleme sistemleri çarpma esnasında büyük bir deformasyonu engelleyerek enerjinin dağıltılmasını sağlar.
Kaya bariyerlerinde genellikle yüksek enerji sönümleyici panel veya halka ağ kullanılır. Bununla birlikte büyük kaya kitlelerinin hareketiyle birlikte ortaya çıkan küçük kaya ve taş parçalarının da durdurulması için bariyer sistemleriyle birlikte çelik ağlarda sisteme entegre bir şekilde kullanılır. Böylelikle daha küçük gözenek boyutları sayesinde her boyda ve büyüklükteki kaya ve taş düşmelerinin önüne geçilmiş olur.
KAYA BARİYERLERİ NEREDE KULLANILIR?
Kaya Bariyerleri, geniş ölçekli arazilerde alternatif sistemelere göre uygulanabilirlik ve maliyet açısından avantajlıdır. On binlerce m2’lik bir alanı çelik ağ ile kaplamak yerine risk değerlendirmelerine göre yamaç veya şev yüzeyinde kopma bölgesinden sonra gelen geçiş bölgesi” ve “darbe bölgesi” alanlarına kurulacak onlarca metrelik bir hat üzerinde kurulacak kaya bariyerleri daha düşük maliyet avantajı sunacaktır.
Kaya ıslahı amacıyla iş makinelerinin şev geometrisini düzenlemesi oldukça maliyetli olmakla birlikte bir şehrin ekonomisini ve insanların yaşamını etkileyen yolların kapalı tutulmasına neden oluyor. Kaya bariyeleri yola kapatılmasına ihtiyaç duyulmadan, yüksek kurulum hızı sayesinde yaşamı olumsuz etkilemez ve zaman kazandırır.
Bu çözümler, özellikle Demiryolu, Karayolu, Hidro Elektrik Santralleri (HES ve Regülatör), Mimari Yapılar, Madenler ve Ören Yerleri gibi en çok kullanılan sektörlerde yaygın olarak tercih edilmektedir.
Hemen bizi arayın veya iletişime geçin.
Biten Proje
Saat Deneyim
Çalışan
Sorunuz var mı?
Destek ekibimiz size yardımcı olabilmek için mesai saatleri içerisinde tüm sorularınıza geri dönüş yapmaktadır.